Google Reader VS Λίστας Ανάγνωσης Blogger

Τι είναι το Google Reader;

Πριν μάθουμε τι είναι το Google Reader, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το RSS.
Με λίγα λόγια, το RSS είναι μία απλή μέθοδος συνεχούς διανομής ψηφιακού περιεχομένου (πληροφοριών του διαδικτύου). Δηλαδή, οι ιστοσελίδες που περιέχουν RSS στέλνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα πληροφορίες (ροές) σχετικά με την ανανέωση του περιεχομένου τους (πχ νέες αναρτήσεις). Αυτό είναι πολύ βολικό για τους χρήστες του ίντερνετ, που ενδιαφέρονται για μια ιστοσελίδα και θέλουν να ειδοποιούνται άμεσα όταν αυτή η ιστοσελίδα προσθέτει νέο περιεχόμενο. Γι' αυτό το RSS είναι πολύ διαδεδομένο στα site ειδήσεων και στα blog. 
Εννοείται ότι για να εγγραφεί ένας χρήστης σε μια ιστοσελίδα και να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την ανανέωση του περιεχομένου της, πρέπει να χρησιμοποιεί ένα λογισμικό "ανάγνωσης ροών RSS".



Εδώ είμαστε. Το Google Reader, είναι ένα λογισμικό ανάγνωσης RSS, ένα RSS Reader. Η δουλειά του, είναι να βλέπει σε ποιες σελίδες έχουμε εγγραφεί , να τις ελέγχει τακτικά και να μας ενημερώνει στην κεντρική του σελίδα, για τις νέες τους αναρτήσεις. Θα μου πείτε, εγώ δεν έχω γραφτεί στο Google Reader, οπότε γιατί οι συνδρομές μου προστίθενται αυτόματα σε αυτόν; Είναι ένα από τα κλασικά τερτίπια του Google. Το Blogger και το Google Reader, (όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες) ανήκουν στην εταιρία Google. Για να φτιάξεις ένα blog, πρέπει να έχεις λογαριασμό Google. Και από τη στιγμή που τον φτιάχνεις, αποκτάς αυτόματα και το Google Reader, ακόμη κι αν δεν το χρησιμοποιείς ποτέ. 
Επιπλέον, κάθε φορά που ακολουθείς ένα blog μέσω του Google Friend Connect, οι ροές του προστίθενται αυτόματα σε δύο μέρη. 

1) Στην ενσωματωμένη Λίστα ανάγνωσης του Blogger, που είναι κι αυτή ένας -μικρής εμβέλειας- "αναγνώστης RSS" και
2) Στο Google Reader, που είναι ένας ανεξάρτητος και εξειδικευμένος αναγνώστης RSS".

Επομένως, θέλοντας και μη, όταν πατάμε "Γίνετε μέλος αυτού του ιστότοπου" μέσω GFC, εγγραφόμαστε αυτόματα στις ροές RSS αυτού του blog, με δύο τρόπους.

Οι κύριες διαφορές της Λίστας ανάγνωσης του Blogger, από το Google Reader είναι οι εξής.

  • Το Google Reader είναι ανεξάρτητο από το blogger. Βρίσκεται στο λογαριασμό σας Google. H Λίστα Ανάγνωσης, είναι ενσωματωμένη στο Blogger.

  • H Λίστα ανάγνωσης, βρίσκεται στο κάτω μέρος του Πίνακα Ελέγχου του Blogger. Εκεί όπου βλέπετε αποσπάσματα από τα blog που παρακολουθείτε. Το Google Reader, έχει δική του ξεχωριστή σελίδα.

  • Η λίστα ανάγνωσης έχει όριο παρακολούθησης 300 blog (ή ιστοσελίδες). Το Google Reader, πολύ περισσότερα (2.000 τουλάχιστον).

  • Το Google Reader, θα καταργηθεί, η Λίστα Ανάγνωσης όχι. Αυτό έλειπε, αφού είναι ένα από τα σημαντικότερα ενσωματωμένα εργαλεία του blogger.


Επομένως, όταν καταργηθεί το Google Reader, θα εξακολουθείτε να βλέπετε τα νεότερα αποσπάσματα στο κάτω μέρος του Πίνακα Ελέγχου, γιατί γι' αυτά είναι υπεύθυνη η Λίστα Ανάγνωσης, όχι το Google Reader.

Όσο για το Google Friend Connect, δεν έχει καμία σχέση με τις ροές RSS. Στην ουσία είναι ένα gadget-άκι που μας δείχνει τους φίλους μας στο blogger και μας οδηγεί στα προφίλ τους. Δεν έχει καμία άλλη λειτουργικότητα, ειδικά από τότε που καταργήθηκε ως ανεξάρτητη υπηρεσία. 
Απλά όταν γινόμαστε μέλη σε ένα blog μέσω του GFC, το blogger μας εγγράφει αυτόματα στις ροές του συγκεκριμένου blog, μέσω των δύο παραπάνω "αναγνωστών RSS". 
Όταν καταργηθεί το Google Reader, θα μπορούμε ακόμη να πατάμε το κουμπί του GFC, αλλά  θα εγγραφόμαστε μόνο μέσω της Λίστας Ανάγνωσης. Δε νομίζω ότι θα μας κάνει μεγάλη διαφορά.

Επιπλέον, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι μπορούμε να παρακολουθούμε περισσότερα από 300 blog μέσω του Google Friend Connect (δεν ξέρω το όριο, αλλά είναι μεγάλο). Το όριο των 300 blog ισχύει για τις ροές της Λίστας Ανάγνωσης. 
Ακόμη και τώρα, αν παρακολουθείτε περισσότερα από 300 blog, στη Λίστα ανάγνωσής σας, εμφανίζονται μόνο τα 300 πρώτα.
Επομένως, ένα θέμα που δημιουργείται με την κατάργηση του Google Reader, είναι πώς θα βλέπετε τις ροές RSS (ενημερώσεις για νέες αναρτήσεις) των υπόλοιπων (301 +) blog που παρακολουθείτε. Εδώ σας χρειάζεται ένας καινούργιος αναγνώστης RSS (Bloglovin, Feedly, κλπ).

Σχόλια

  1. Αυτή η ανάρτηση νομίζω πως τα ξεκαθάρισε όλα! Ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι και εγω κατι καταλαβα, πολλα ευχαριστω για την αναρτηση!!
    Φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανονικο φροντιστηριο μας εκανες!!!μπραβο βρε Λινα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι όπως μας τα λες Λίνα δε μου φαίνονται δύσκολα.Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο για ακόμη μια φορά Λινα,πολύ εύκολα μου φαίνοται τωρα και πολυ κατανοητα,καλό βράδυ,ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;