To Google Reader καταργείται. Ε, και;

Όλοι θα μάθατε για την περιβόητη κατάργηση του Google Reader. Και σχεδόν όλοι πανικοβληθήκατε ότι θα χάσετε τους αναγνώστες σας. Ε, λοιπόν, μην ανησυχείτε, οι αναγνώστες σας δε θα πάνε πουθενά! 

Τι είναι το Google Reader;
Το Google Reader είναι μια υπηρεσία ανάγνωσης RSS, ανεξάρτητη από το Blogger, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε έχει ίντερνετ για να ενημερώνεται για τις τελευταίες αναρτήσεις στις ιστοσελίδες που τον ενδιαφέρουν, είτε αυτές είναι blog είτε όχι. Δεν έχει σχέση με τα Μέλη του blog σας.

Πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα:
στο Google Reader
τη Λίστα Ανάγνωσης του Blogger 
και το Google Friend Connect.

 Πάμε να δούμε τι γίνεται όταν ξεκινάμε να παρακολουθούμε ένα νέο blog.

ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ
Πατάμε "Γίνετε μέλος αυτού του Ιστοτόπου". 
Αυτό το κάνουμε μέσω του Google Friend Connect, μια υπηρεσία της Google, που καταργήθηκε το 2011. Σκεφτείτε ότι ήταν κάτι σαν προϊστορικό Facebook. Την κατάργησαν λοιπόν, αλλά επειδή ήταν πολύ χρήσιμη στους bloggers, την άφησαν χαριστικά μόνο μέσα στο Βlogger, για να μη χάσουν τους ακολούθους τους. 
Αυτή η υπηρεσία, δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα καταργηθεί τον Ιούλιο. Θα μπορείτε να παρακολουθείτε ιστολόγια με αυτό τον τρόπο κανονικά. 
Επίσης, δε θα χάσετε τους αναγνώστες σας.
Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ήδη καταργημένη υπηρεσία, δεν αποκλείεται η Google να την αποσύρει εντελώς και οριστικά ανά πάσα στιγμή. 
Γι' αυτό σας υπενθυμίζω ότι καλό είναι να ακολουθείτε τις εξελίξεις και να τοποθετήσετε ένα gadgeτάκι Facebook ή να αναβαθμίσετε σε Google+ για να αποκτήσετε περισσότερους και πιο "σίγουρους" αναγνώστες. 


Συνεχίζουμε. Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παρακολούθησης του blog που μας αρέσει, το Βlogger προσθέτει αυτό το ιστολόγιο αυτόματα:

1) Στη Λίστα ανάγνωσης του Blogger, που είναι ενσωματωμένη στο Βlogger. Αυτή είναι υπεύθυνη για τα αποσπάσματα των νέων αναρτήσεων, στο κάτω μέρος του πίνακα ελέγχου σας. Ούτε αυτή θα καταργηθεί, οπότε και μετά την 1η Ιουλίου, θα εξακολουθείτε να βλέπετε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις των blog που παρακολουθείτε, στο ίδιο σημείο. Αυτή η λίστα ανάγνωσης είναι που έχει και το διαβόητο "Όριο παρακολούθησης 300 blog"!

2) Στον Αναγνώστη Google (Google Reader). Σε αυτή την υπηρεσία, όπως σας έχω ξαναπεί, έχετε πρόσβαση από το σύνδεσμο "Προβολή στον  Αναγνώστη Google", που βλέπετε και στην εικόνα". Αυτή η υπηρεσία θα καταργηθεί, αλλά νομίζω ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν. Σας είχα δείξει μάλιστα σε προηγούμενη ανάρτηση, πώς να τη χρησιμοποιείτε για να προσθέτετε εκεί τα blog που σας ενδιαφέρουν, ώστε να ξεπεράσετε τον περιορισμό των 300 blog της λίστας ανάγνωσης.


Αυτός είναι ο Google Reader. Αν δεν επισκέπτεστε συχνά αυτή τη σελίδα, μην πανικοβάλλεστε, δε θα καταλάβετε ποτέ τη διαφορά, μετά την κατάργησή του.
Αν τον χρησιμοποιείτε, κυκλοφορούν  πολλές εναλλακτικές λύσεις.
Διευκρινίζω ότι ο αναγνώστης Google, είναι για προσωπική χρήση. Δηλαδή κανείς δε βλέπει τι παρακολουθείτε στον αναγνώστη Google.


Αυτή είναι η λίστα των ιστολογίων που παρακολουθείτε μέσω Google Friend Connect. Δεν θα καταργηθεί τον Ιούλιο. 
Δε θα χάσετε τα Ιστολόγια που παρακολουθείτε εδώ.
Δε θα χάσετε τα Μέλη σας. 
Θα μπορείτε να παρακολουθείτε νέα ιστολόγια με το γνωστό μπλε κουμπάκι "Γίνετε μέλος αυτού του ιστότοπου".


Μετά από όλα αυτά ελπίζω να καταλάβατε τις διαφορές. Ο αναγνώστης Google, είναι μια από τις εκατοντάδες υπηρεσίες του κολοσσού Google. Είναι ανεξάρτητος από το Blogger και η κατάργησή του δεν επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες του Blogger. Η κατάργησή του, ανήκει στην  γενικότερη "επιχείρηση σκούπα" της Google, που καταργεί παλιές υπηρεσίες, με σκοπό να προωθήσει το Google+.

Αν χρησιμοποιείτε συνειδητά τον Αναγνώστη Google, σημαίνει ότι έχετε ήδη μπει στη διαδικασία να καταλάβετε τι είναι και γνωρίζετε ήδη τις διαφορές του από τα Μέλη και τη Λίστα ανάγνωσης του Blogger. Επιπλέον, σημαίνει ότι μέσω αυτού, παρακολουθείτε και άλλες ιστοσελίδες, για παράδειγμα blog του Wordpress ή συμβατικά site. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν πάρα πολλοί εναλλακτικοί αναγνώστες RSS, όπως το Feedly, το NewsBlur, το Βloglovin κλπ.

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε για την πλήρη εξήγηση..και την καθησυχαση οτι δεν χασουμε του αναγνώστες μας..δηλαδή δεν χάσουμε ούτε τα μπλογκ που παρακολουθούμε αλλά ούτε και το γκάτζετ αναγνωστών; (αν θέλεις πήγαινε στην σημερινή ανάρτηση μου, στο τέλος στην απορία που έχω) ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, σου άφησα σχόλιο και στην ανάρτησή σου.
      Δε θα χαθούν οι αναγνώστες μας, ούτε τα blog που παρακολουθούμε! Η λίστα ανάγνωσης του blogger θα κάνει τη δουλειά της όπως την έκανε ως τώρα.
      Ωστόσο, προνοήστε και φτιάξτε μια σελίδα facebook ή google+ γιατί είναι φανερό ότι η "επιχείρηση σκούπα" συνεχίζεται ακάθεκτη και το gadget με τους αναγνώστες ίσως κινδυνεύει!

      Διαγραφή
    2. Διαβασα το σχόλιο σου στην ανάρτηση μου και σ ευχαριστώ...Ηδη έχω προφίλ στο fb ,αλλά δε το είχα στο blog μου..Χθες το έβαλα στο πλαινό του blog μου ...

      Διαγραφή
  2. Μπράβο βρε Λίνα. Είχα αρχίσει να ανησυχώ, αλλά γι' αυτό έχουμε εσένα να μας κατατοπίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ φασαρια για το τιποτα δηλαδη ε;ευτυχως που μας τα εξηγησες τοσο αναλυτικα και με φωτο γιατι ακομα δεν ξεχωριζω ολους αυτους τους ορους!!!φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα!Σε βρήκα απο το δελφινάκι!Πολύ χρήσιμο το ποστ σου και αν δεν έχεις πρόβλημα θα ήθελα να το προσθέσω σαν λινκ στη δική μου ανάρτηση που είναι σχετική με αυτό το θέμα!
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλωσήρθες! Κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα σ'ευχαριστώ για το σύνδεσμο! Το blog σου είναι πολύ όμορφο!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για την ανάλυση!

    Το πρόβλημά μου είναι ότι δε βλέπω το λόγο να αποκτήσω και G+... τουλάχιστον όχι επειδή με "σπρώχνει" η Google...

    Στο fb έχω προφίλ, όπου προωθώ και τις αναρτήσεις μου πού και πού, αλλά όχι και σελίδα του ιστολογίου μου (ακόμη). Για κάποιο λόγο όμως, δεν πιστεύω ότι θα έχω πολλούς νέους αναγνώστες από εκεί, τουλάχιστον όχι τόσους όσους μου έρχονται με το συνήθη τρόπο τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου για το Google+. Κι εμένα δε μ' αρέσει καθόλου.
      Όσο για το fb, είναι περισσότερο για όσους βρίσκουν τυχαία το blog σου στη συνήθη αναζήτηση του Google και θέλουν να σε παρακολουθήσουν αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο, γιατί δεν είναι blogger.

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα Λινάκι!!! Ευχαριστούμε για την επεξήγηση... Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε προς το παρόν για κάτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι, πραγματικά δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν.
      Σίγουρα το Google Friend Coonect είναι ξεπερασμένος τρόπος για να παρακολουθείς blog αφού στην ουσία δεν υπάρχει πλέον!
      Καλό είναι, λοιπόν, από τώρα να φυλάμε τα ρούχα μας, γιατί κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει με τη Google!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Γεια σου και καλωσήρθες! Εννοώ, απλά να προσθέσετε το Google+.
      Αν έχετε ήδη απλό λογαριασμό Google, αυτός θα μετατραπεί σε Google+.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα κι ευχαριστώ κι από μένα. Κατάλαβα τα περισσότερα, αλλά αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν πρέπει να μεταφέρω το ιστολόγιό μου σε κάποια άλλη σελίδα, πχ το bloglovin. Αν το αφήσω στο blogspot, ως έχει, θα με βρίσκουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, δεν γίνεται να "μεταφέρεις" το ιστολόγιο από το blogspot στο bloglovin. Απλά μπορείς να παρακολουθείς ιστολόγια μέσω του τελευταίου. Δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνεις. Θα μπορούν να σε βρίσκουν κανονικά. Εξάλλου το Google Reader, δεν έχει καμία σχέση με το blogspot.
      Φιλάκια και συγγνώμη για την καθυστέρηση, μόλις είδα το μήνυμά σου και μάλιστα τυχαία!

      Διαγραφή
  9. polu wraio post... bravo... proswpika ektos apo to GFC, exw sundesi tous logariasmous tou Bloger me to Google+.. osoi exete gmail exete automata kai logariasmo Google+ automata... Panta i prosarmogi se kati kainourio mporei na min einai eukoli, alla molis to katanoiseis vlepeis kai ti xrisimotita tou... :) filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αngie και Κατερίνα, συγγνώμη, αλλά δεν είχα δει τα μηνύματά σας! Δεν ξέρω γιατί! Έχεις δίκιο σε αυτά που λες. Κι εγώ τα λέω συνέχεια, αλλά Google + δυσκολεύομαι να κάνω. Κυρίως επειδή μου κόβει την άμεση πρόσβαση στις εικόνες του picasa!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. teleio to post sou kai polu katatopistiko!!!!
    ara to gfc den katargeite??teleia!!!!!!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσήρθες! Όχι, το GFC δεν καταργείται!

      Διαγραφή
    2. s'euxaristw polu!!!Sto blog mou parepempsa to post sou auto giati ta exeis exigisei toosooo apla!! :D
      elpizw na min se peirazei!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;