Διόρθωσέ το: Πολύ πλατύ blog

Το πρόβλημα

Σελίδα πολύ πλατιά - χρειάζεται κύλιση
Αν η σελίδα σας φαίνεται έτσι σε οθόνες με
πλάτος 1024+, θέλει στένεμα!
Σας έχει συμβεί να επισκέπτεστε ένα blog και να ζαλίζεστε από το μέγεθός του;
Να ψάχνετε το gadget αναγνω-στών για να γίνετε μέλος και να μην το βρίσκετε πουθενά, μέχρι που στο τέλος (αν είχατε την υπομονή να ψάξετε), ανακαλύψατε ότι υπάρχει και δεξιά πλάγια στήλη, την οποία για να βρείτε, έπρεπε να κάνετε κύλιση προς τα δεξιά; Βάζω στοίχημα ότι σας έχει συμβεί!
Αν τώρα είστε ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου blog, μπορεί να το έχετε συνηθίσει και να μη σας κάνει εντύπωση. Μπορεί ακόμη και να μην το έχετε πάρει καν είδηση, εξαιτίας της οθόνης σας. Καλό είναι όμως να το ξανασκεφτείτε, για χάρη των επισκεπτών σας.

Τεχνική επεξήγηση

Σήμερα, το εύρος της γκάμας των οθονών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μεγάλο. Από tablet και notebook των 8 ιντσών, μέχρι widescreen (πλατιές οθόνες) των 29 ιντσών. Για να μη σας τα πολυλογώ, ένα blog δε φαίνεται το ίδιο σε όλες τις οθόνες. Όταν εσείς χρησιμοποιείτε μια οθόνη 19 ιντσών, ανάλυσης 1440x900, λογικό είναι να μπορείτε να δείτε το blog σας σε όλο του το πλάτος, χωρίς να χρειάζεται οριζόντια κύλιση.
 Όταν όμως οι επισκέπτες σας χρησιμοποιούν ένα laptop 15 ιντσών με ανάλυση 1024x768, τότε τα πράγματα γι' αυτούς είναι λίγο πιο δύσκολα. Θα βλέπουν μπροστά τους τα 2/3 περίπου του πλάτους και θα πρέπει να κάνουν κύλιση δεξιά-αριστερά για να δουν όλο το περιεχόμενο.
Κατά την άποψή μου το ιδανικό πλάτος για ένα ιστολόγιο είναι το πολύ 1024 pixel, για να είναι "ευανάγνωστο" από τις περισσότερες  οθόνες.
Δεν κυκλοφορούν υπολογιστές με ανάλυση μικρότερη του 1024x768, εκτός αν πρόκειται για tablet ή κινητό, πράγμα που αυτή τη στιγμή δε μας αφορά.

Παράδειγμα

Πώς φαίνεται η σελίδα σε οθόνη ίδιου πλάτους
Έτσι φαίνεται το "Χωρίς Ειρμό" σε οθόνες με
πλάτος 1024px.
Το "Χωρίς Ειρμό", έχει πλάτος 1000px. Όσοι έχετε οθόνες με πλάτος 1024, το βλέπετε ίσα-ίσα σε όλο του το πλάτος, δηλαδή το λευκό πλαίσιο θα ακουμπάει σχεδόν τα πλαϊνά της οθόνης σας. 







Πώς φαίνεται η σελίδα σε οθόνη μεγαλύτερου πλάτους
Έτσι φαίνεται το "Χωρίς Ειρμό" σε οθόνες
με πλάτος μεγαλύτερο του 1024.
Όσοι έχετε μεγαλύτερες αναλύσεις, (1024+), θα βλέπετε και πέρα από το λευκό πλαίσιο (στα δεξιά και αριστερά), θα βλέπετε δηλαδή και την εικόνα του φόντου.

Ελάχιστοι πάντως θα είναι αυτοί που θα χρειαστεί να κάνουν κύλιση, όπως στην πρώτη-πρώτη εικόνα της ανάρτησης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.


Το τεστ

Μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας. Υπάρχει μια πολύ καλή ιστοσελίδα, το Screenfly που σας δείχνει πώς φαίνεται η σελίδα σας σε διάφορες αναλύσεις οθόνης. Δοκιμάστε με το notebook 10", που έχει μια από τις μικρότερες αναλύσεις υπολογιστή, αλλά αρκετά συνηθισμένη. Αν κόβεται αρκετά το blog σας στο πλάι, θέλει στένεμα!

Η λύση

Πρότυπο - Προσαρμογή - Προσαρμογή εύρους - Ολόκληρο το Ιστολόγιο: Βάλτε μια τιμή το πολύ μέχρι 1024 εικονοστοιχεία (pixel).

Πρότυπο - Προσαρμογή - Προσαρμογή εύρους - Πλάγια μενού: Προσαρμόστε αναλόγως και το πλάτος των πλάγιων στηλών σας, ώστε η κεντρική στήλη να έχει αρκετό χώρο για τις αναρτήσεις σας. Για παράδειγμα η δική μου κεντρική στήλη έχει πλάτος 660 pixel και η αριστερή πλάγια 260px. Τα 80 pixel που περισσεύουν είναι το λευκό πλαίσιο (40px δεξιά-40px αριστερά). Μην ανησυχείτε για το πλαίσιο, μπαίνει αυτόματα, ανάλογα το Πρότυπο που χρησιμοποιείτε.

Αν η αλλαγή είναι μεγάλη, ίσως χρειαστεί να μειώσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς σας, για να έχετε μια πιο ισορροπημένη εμφάνιση.

Προσοχή: Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτή η προσαρμογή να απορρυθμίσει κάποια τμήματα του blog σας, για παράδειγμα οι εικόνες να παραμείνουν μεγάλες και να βγαίνουν έξω από το πλαίσιο. Σε αυτή την περίπτωση, αν δε γνωρίζετε πώς να προσαρμόσετε το μέγεθος των στοιχείων που προεξέχουν, επαναφέρετε το πλάτος του blog σας στην προηγούμενη τιμή (σημειώστε την πριν την αλλάξετε), ή ρωτήστε με και θα σας βοηθήσω.

Σχόλια

  1. Πολύ πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που δίνεις !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Αν όμως μπορούσες να με βοηθήσεις και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω εδώ και μέρες θα σου ήμουν υπόχρεη ...
    Δεν μπορώ πλέον να κάνω νέα ανάρτηση στο blog μου , δεν με αφήνει ..
    Δεν μπορώ να δώ τις αποθηκευμένες μου αναρτήσεις ...
    Τι συμβαίνει ??????
    Το μόνο που μπορώ είναι να βλέπω τις παλαιότερες αναρτήσεις μου και να αφήνω σχόλια σε άλλα blogs ...
    Αν έχει κάτι υπόψην σου θα με βοηθούσες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βούλα μου, μπαίνεις στον Πίνακα Ελέγχου σου και τι βλέπεις; Σου έχει γκριζαρισμένο το κουμπί Νέα Ανάρτηση, ή μπορείς να μπεις στην Επεξεργασία ανάρτησης και να γράψεις και απλά δεν τη δημοσιεύει; Αν θέλεις για πιο εκτεταμένη ανάλυση στείλε μου μήνυμα στο mail μου (Ρωτήστε με), γιατί θα χρειαστώ και άλλες πληροφορίες.

      Διαγραφή
    2. Σ ευχαριστώ πολύ Λίνα . Σου έχω στείλει ...

      Διαγραφή
    3. Βούλα, καλημέρα, είδα το μήνυμά σου, αλλά το mail που έγραψες δεν ήταν σωστό (μάλλον τυπογραφικό λάθος) και σου έστειλα στο mail prosxolokipareoula που φαίνεται στο προφίλ σου. Αν δεν το χρησιμοποιείς στείλε μου σωστά το mail σου για να στο ξαναστείλω.

      Διαγραφή
  2. Λίνα μου με την νέα Φθινοπωρινή σου ενδυμασία,πολύ κατατοπιστική και η σημερινή σου ανάρτηση! Σ ευχαριστούμε πολύ και μ αρεσε επίσης η αλλαγή προς το φθινοπωρινό
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eυχαριστουμε Λινα!!!Καποια στιγμη πες μας πως μπορουμε να κανουμε αυτα τα κουμπακια για το bloglovin,facebook,g+ και τα λοιπα για να ειναι ολα μαζι οπως εχεις κανει εσυ στο ''βρειτε με επισης''.

    Επισης αν θελω να κανω facebook για το blog μου πρεπει να εχω πρωτα ενα προσωπικο fb;ειχα δει την σχετικη αναρτηση σου για το fb και αν δεν κανω λαθος αυτο εγραφες.υπαρχει ομως τροπος χωρις να εχω προσωπικη σελιδα;

    φιλια κια ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ιδέα, θα φτιάξω κι εγώ 2-3 σετ κουμπάκια, αν και υπάρχουν πολλά στο ίντερνετ. Αν θέλετε να βάλετε εικόνες της επιλογής σας, μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας τα βήματα αυτής της ανάρτησης.
      http://horiseirmo.blogspot.gr/2013/03/1-4.html
      Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

      Διαγραφή
    2. Όσο για το facebook, νομίζω ότι πρέπει να έχεις προσωπικό προφίλ, αλλά δεν είναι κάτι φοβερό, δεν είναι ανάγκη να έχεις φίλους. Μπορείς να κάνεις και το προφίλ σου εντελώς απόρρητο και απλά να διαχειρίζεσαι τη σελίδα.

      Διαγραφή
    3. θα προσπαθησω να τα φτιαξω τα κουμπακια και το fb αφου γινεται και απορρητο μια χαρα!!αλλη μια ερωτησουλα,το προσωπικο το ανοιγω κανονικα με το ονομα μου ή μπορω και με το ονομα του μπλογκ;;ασχετη τελειως!!!

      Διαγραφή
    4. Καλύτερα με το όνομά σου, γιατί το facebook απαγορεύει προφίλ που δεν αντιστοιχούν σε πρόσωπα και αν σε πάρουν χαμπάρι μπορούν να σε διαγράψουν. Δεν είναι ανάγκη να είναι ολόκληρο το όνομα, μπορείς να βάλεις κάτι του τύπου Μαρία Π.

      Διαγραφή
  4. Ήσουν Λινάκι πολύ σαφής και σίγουρα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που δε έχουμε καταλάβει! Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ ΛΙΝΑ ΜΟΥ!!
    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!!!
    ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!
    ΕΧΩ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!!!!
    ΕΚΑΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΙΝ 6 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΔΙΠΛΑ!!!
    ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;
    ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 6 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
    ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ Η ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα, καλημέρα. Η μόνη λύση είναι να μπεις πάλι στην επεξεργασία της ανάρτησης, και να κάνεις Δημοσίευση ξανά και ξανά μέχρι να εμφανιστεί. Απλά ανάμεσα στις δοκιμές περίμενε μερικά δευτερόλετπα και κάνε επαναφόρτωση τη σελίδα σου (το blog), για να τσεκάρεις αν έχει μπει.

      Διαγραφή
  7. Καλώς σε βρήκα Λίνα...ακριβώς αυτό το μεγαλωμα .. εχω και εγώ στο μπλοκ μου.. και ακομη μου εβαλε την καινούργια φωτογραφια μου της κεφαλιδας λιγο στο πλαι.. θα μελετήσω τις οδηγίες σου γιατί δεν ειμαι και εξπέρ στην τεχνολογία...χι.χι... νομίζω οτι θα τα καταφέρω...αν οχι θα ξαναπερασω για διάβασμα.. φιλια και χαρηκα που πέρασα απο εδώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eκανα οτι γραφεις λίνα μου αλλα δεν καταφερα να κανω τιποτα.. δεν ξερω τι κανω λαθος.. θα το κοιταξω και αν δεν τα καταφέρω θα ξαναέρθω...σε ευχαριστούμε πολύ..για τις πληροφορείες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου, καλημέρα! Επισκέφθηκα μόλις το blog σου και το πλάτος του είναι μια χαρά!

      Διαγραφή
  9. Ημουνα τελείως λάθος... 1400 χ 500 β΄ρβαια δε μπορώ να το πάω στα 1024 γιατι μου πάει τις σελίδες του μενού απο κάτω αλλά με βοήθησες πολύ γιατι αν μη τι άλλο το κατέβασα αρκετα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;