Τα πάντα για την επεξεργασία ανάρτησης του blogger! Μέρος 2


Και περνάμε στο δεύτερο μέρος, όπου συνεχίζουμε να αναλύουμε τα πάντα για την επεξεργασία ανάρτησης του blogger:
μπάρα μορφοποίησης ανάρτησης blogger

 1. Στοίχιση. Αν χρησιμοποιείτε το word, ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Είναι ο τρόπος που τοποθετείται το κείμενό σας στη σελίδα. Μπορείτε μέσα στην ίδια ανάρτηση να χρησιμοποιήσετε πολλούς διαφορετικούς τρόπους στοίχισης. Αν θέλετε για παράδειγμα να παραθέσετε ένα ποίημα, τότε καλό είναι να το στοιχίσετε στο κέντρο, Σε γενικές γραμμές, προτιμώ την πλήρη στοίχιση. Παρόλο που ο blogger δεν συλλαβίζει λέξεις στα ελληνικά, η εμφάνιση της πλήρους στοίχισης είναι πάντα πιο καλοφτιαγμένη και όμορφη. Αν ωστόσο, χρησιμοποιείτε μεγάλη γραμματοσειρά (και στενό πλάτος ανάρτησης), ίσως η πλήρης στοίχιση να μη φαίνεται τόσο ωραία στο blog σας, γιατί θα αφήνει μεγάλα κενά ανάμεσα στις λέξεις, για να τις αναγκάσει να πιάνουν όλο το πλάτος τη γραμμής. Κάπως έτσι:
  μια σκουληκομυρμηγκότρυπα  και ουρανοκατέβατες οι κουκουβάγιες.
  Έτσι λοιπόν, προσέξτε το αποτέλεσμα να είναι ωραίο στο μάτι και κυρίως ξεκούραστο!

 2. Αριθμημένη λίστα/λίστα με κουκκίδες: Όταν θέλετε να δημιουργήσετε μια λίστα, έχετε δύο επιλογές. Είτε αριθμημένη (1., 2., 3.), είτε με κουκκίδες. Πριν γράψετε την πρώτη γραμμή της λίστας σας, επιλέξτε τη μορφοποίηση που σας αρέσει (αριθμοί ή κουκκίδες) και, όταν θέλετε να περάσετε στην επόμενη γραμμή, απλά πατήστε enter και όλα θα γίνουν αυτόματα. Όταν θέλετε να σταματήσει η αρίθμηση, ξανακάνετε κλικ στο εικονίδιο και συνεχίζετε να γράφετε κανονικά σε παραγράφους. Αν αλλάξετε γνώμη και θέλετε να αλλάξετε από αριθμούς σε κουκκίδες, επιλέγετε όλο το σχετικό κείμενο και κάνετε κλικ στο εικονίδιο της μορφοποίησης που προτιμάτε. Αν τέλος, θέλετε να κρατήσετε το κείμενο, αλλά να καταργήσετε την αρίθμηση, επιλέγετε πάλι όλο το σχετικό κείμενο και ξανακάνετε κλικ στο ήδη επιλεγμένο εικονίδιο. Αν δεν επιλέξετε όλο το κείμενο που έχει ήδη αριθμηθεί και κάνετε κλικ στο επιλεγμένο εικονίδιο αρίθμησης, η αρίθμηση θα αφαιρεθεί μόνο από το τελευταίο στοιχείο της λίστας.
 3. Παράθεση: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα κείμενο αυτούσιο από ένα βιβλίο, ή άρθρο κλπ, μπορείτε να επιλέξετε αυτό το κείμενο και να κάνετε κλικ στο εικονίδιο παράθεση. Η κατάλληλη μορφοποίηση θα γίνει αυτόματα, δηλαδή το κείμενο θα μπει σε χωριστή παράγραφο με μεγαλύτερα περιθώρια. Εντελώς στη δική σας κρίση πώς θα μορφοποιήσετε ένα τέτοιο τμήμα κειμένου. Μπορείτε απλά να βάλετε εισαγωγικά και πλάγια γραφή.
 4. Κατάργηση μορφοποίησης. Εάν τα έχετε κάνει σαλάτα, με γραμματοσειρές, χρώματα, παραθέσεις, αριθμήσεις κ.ο.κ και δε μπορείτε να βγάλετε άκρη, απλά επιλέξτε το κείμενο που θέλετε και κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο, για να σας αφαιρέσει κάθε είδους μορφοποίηση και να σας αφήσει μόνο το κείμενο, για να ξεκινήσετε από την αρχή.
 5. Έλεγχος ορθογραφίας. Αυτό που κάνει, είναι ότι σας βοηθάει να διορθώσετε τυχόν ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη. Αν το επιλέξετε, θα κιτρινίσει όλες τις λέξεις που το φαίνονται περίεργες. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι λάθος, απλά δεν τις αναγνωρίζει, οπότε αν είστε σίγουροι για τις ορθογραφικές σας γνώσεις, αγνοείστε το.
 6. Μεταγραφή λέξεων που έχουν πληκτρολογηθεί φωνητικά σε αγγλικό σενάριο: Αν σας αρέσει να γράφετε σε greeklish, αυτό είναι το αγαπημένο σας εργαλείο. Το ενεργοποιείτε και ότι γράφετε μετατρέπεται αυτόματα σε ελληνικά! Πραγματικά ελπίζω πάντως, αχρείαστο να είναι!
 7. Και τέλος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, ή από τα δεξιά προς τα αριστερά. Εδώ μιλάμε για την κατεύθυνση του κειμένου. Στις περισσότερες γλώσσες δε θα σας χρησιμεύσει καθόλου. Αν κάποιος γράφει σε γλώσσα που χρησιμοποιεί κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά (πχ αραβικά), πιθανότατα ξέρει να το χρησιμοποιεί καλύτερα από εμένα. Στα ελληνικά, είναι προεπιλεγμένο το πρώτο. Αφήστε το έτσι.

Και τώρα, η πλαϊνή στήλη: 
Ρυθμίσεις αναρτήσεων.
ρυθμίσεις αναρτήσεων blogger, πρόγραμμα, περιγραφή, ετικέτες
 • Ετικέτες: εδώ προσθέτετε ετικέτες από τις ήδη υπάρχουσες στο blog σας, ή δημιουργείτε νέες. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ήδη υπάρχουσα, κάνετε κλικ επάνω της στη λίστα. Αν θέλετε να προσθέσετε μία καινούργια, πληκτρολογήστε τη, αλλά μην ξεχάσετε το κόμμα στο τέλος.
 • Πρόγραμμα: Διαβάστε εδώ, για περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με το πώς θα προγραμματίσετε την ανάρτησή σας, για να δημοσιευτεί όποτε εσείς θέλετε.
 • Μόνιμος σύνδεσμος: Αν θέλετε οι σύνδεσμοι url των αναρτήσεών σας να είναι πιο σχετικοί με το περιεχόμενο και όχι ξεροί αυτόματοι αριθμοί του blogger, μπορείτε να τους προσαρμόσετε εδώ. Δε μπορείτε, φυσικά να αλλάξετε όλη τη διεύθυνση του συνδέσμου. Για παράδειγμα, ο σύνδεσμος για τη συγκεκριμένη ανάρτηση που διαβάζετε τώρα, αναγκαστικά θα πάρει τη διεύθυνση του blog, http://bloggotip.blogspot.com/ καθώς και την ημερομηνία δημοσίευσης 2016/02. Από εκεί και πέρα, αν δεν προσαρμόσω εγώ το σύνδεσμο, θα μου έβαζε αυτόματα την κατάληξη "blogger-2" και ο τελικός σύνδεσμος της ανάρτησης αυτής θα ήταν:

  http://bloggotip.blogspot.com/2016/02/blogger-2.html

  Μπορείτε να μαντέψετε γιατί; Το internet, αναγνωρίζει μόνο λατινικούς χαρακτήρες και αριθμούς για διευθύνσεις ιστοσελίδων. Το blogger, το πρώτο μέρος που θα κοιτάξει για να ονομάσει τη διεύθυνση της ανάρτησής σας είναι ο τίτλος της. Στο δικό μου τίτλο "Τα πάντα για την επεξεργασία ανάρτησης του blogger! Μέρος 2", η μόνη λέξη που είναι γραμμένη στα λατινικά είναι το blogger και φυσικά ο μόνος αριθμός είναι το 2! Άρα θα μου δώσει την παραπάνω διεύθυνση!
  Εάν δεν είχε ο τίτλος μου καθόλου λατινικούς χαρακτήρες, ούτε αριθμούς, η αυτόματη διεύθυνση θα ήταν κάπως έτσι (όπου 29299 τυχαίος αριθμός):

  http://bloggotip.blogspot.com/2016/02/blog-post29299.html

  Αν θέλω να προσαρμόσω λοιπόν τη διεύθυνσή μου σε κάτι πιο σχετικό με τον τίτλο μου, είμαι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσω greeklish. Εγώ θα βάλω πχ: epeksergasia-anartisis και ο μόνιμος σύνδεσμος της ανάρτησης αυτή θα είναι:

  http://bloggotip.blogspot.com/2016/02/epeksergasia-anartisis.html

  Για να μην τα πολυλογώ, θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο, γιατί είναι καλό να προσαρμόζετε το μόνιμο σύνδεσμο κάθε ανάρτησης. Προς το παρόν, δείτε εδώ, πώς σας βοηθάει στην κοινοποίηση των αναρτήσεών σας στο Facebook!
 • Τοποθεσία: Αν είστε ταξιδιάρηδες ή έχετε blog σχετικό με ταξίδια, μπορείτε να ενημερώνετε τους αναγνώστες σας, από πού γράφετε το συγκεκριμένο post! Αλλιώς, δε βρίσκω λόγο να το κάνετε αυτό κάθε φορά. 
 • Περιγραφή αναζήτησης: μια σύντομη περιγραφή, μια περίληψη της ανάρτησής σας. Βοηθάει στο να βρίσκουν πιο εύκολα την ανάρτησή σας στο google. Χρησιμοποιήστε σχετικές λέξεις κλειδιά, αποφύγετε πολλά άρθρα και συνδέσμους, αλλά μην γράφετε απλά ξεκάρφωτες λέξεις, πρέπει να βγαίνει ένα νόημα. Μπορείτε να γράψετε ξανά τον τίτλο της ανάρτησής σας. Αυτό το κομμάτι φαίνεται, δεν είναι μόνο για τις μηχανές αναζήτησης, οπότε βάλτε τόνους και στίξη, για να φαίνεται ωραίο. Για παράδειγμα, φαίνεται όταν κάνετε κοινοποίηση στο Facebook.
 • Επιλογές: Εδώ, επιλέγετε αν θέλετε στη συγκεκριμένη ανάρτηση να επιτρέπονται τα σχόλια αναγνωστών και κάποιες ρυθμίσεις για όσους χρησιμοποιούν HTML στο blog τους. Αυτά θα τα συζητήσουμε άλλη ώρα, σε πιο προχωρημένα μαθήματα!
Όσον αφορά, την αποθήκευση, την προεπισκόπηση και το κλείσιμο, νομίζω είναι αρκετά απλά.

Η Αποθήκευση δεν δημοσιεύει την ανάρτησή σας, αλλά την αποθηκεύει για εσάς, για να μπορείτε να συνεχίσετε την επεξεργασία της αργότερα. Ούτως ή άλλως, βέβαια, αυτό γίνεται αυτόματα κάθε λίγα δευτερόλεπτα.
Η Δημοσίευση, δημοσιεύει την ανάρτησή σας, και όταν κάνετε κλικ επάνω της, μπορούν πλέον να τη δουν όλοι. Αν κάνετε κλικ κατά λάθος στη Δημοσίευση, και δεν είναι ακόμα έτοιμη η ανάρτησή σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπαίνετε στο δημοσιευμένο post που θέλετε και κάνετε "Επαναφορά σε πρόχειρο". Όταν είναι έτοιμο, το δημοσιεύετε κανονικά.
Η Προεπισκόπηση, σας δίνει μια ιδέα, για το πώς θα φαίνεται η ανάρτησή σας μετά τη δημοσίευση. Πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι 100% ακριβής, αλλά γενικά βοηθάει, κυρίως όσον αφορά το μέγεθος και τη θέση των εικόνων σας, αν χρειάζονται κεντράρισμα κλπ.

Με το Κλείσιμο, κλείνετε απλά την Επεξεργασία ανάρτησης, όπως θα κλείσω τώρα κι εγώ αυτό το άρθρο! Αν ξέχασα  κάτι, ή σας δημιούργησα νέες απορίες, θυμίστε το μου στα σχόλια και θα επιληφθώ αμέσως!

Θα βρείτε το πρώτο μέρος εδώ.

Φιλιά πολλά!


Σχόλια

 1. Καταπληκτική για άλλη μια φορά, μόλις τα ανέβασα στην ομάδα μου για μπλογκερς στο φβ, μαμαδοblogs λέγεται, αν θες έλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λίνα μουωσε παρακολουθούσα στο Χωρίς Ειρμό αλλά κάπου σε έχασα. Μέσα από μαμαδοblogs ανακάλυψα αυτό το blog σου και άνοιξαν τα μάτια μου. Πόσα πράγματα μπορώ να κάνω στο blog που ούτε τα ήξερα. Τώρα τα ψάχνω όλα!
  Niki by Mama-Farma

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστούμε πολύ Λίνα μου, για τις λεπτομερείς οδηγίες σου!!!
  'Εμαθα και 2-3 πράγματα που δεν τα είχα καταλάβει!!!
  Φιλάκια και καλό ξημέρωμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εντελώς τυχαία σκόνταψα στο μπλόγκ σου και από χθες δεν μπορώ να ξεκολήσω.Ανεκτίμητος θησαυρός το λιγότερο που θα μπορούσα να πω για κάποιες σαν εμένα που οι ιντερνετικές μας γνώσεις είναι νηπιακού επιπέδου (χαχα).Οι οδηγίες σου χαρακτηρίζονται από σαφήνεια και γίνονται άμεσα αντιληπτές και κατανοητές. Σε γνώριζα βέβαια από το άλλο επίσης αξιόλογο μπλογκ "χωρίς ειρμό".
  Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτεις και την βοήθεια που μας παρέχεις!!! Καλώς σε βρήκα και από εδώ.Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. οκ οτι με εχεις βοηθησεις που με τις αναρτησεις σου (σιγα το νεο, πες)!. Κραταω και σημειωσεις καθως ειμαι ασχετη με τα τεχνικα θεματα και με εχεις βοηθησει. Δεν γνωριζα το ρολο της περιγραφης και συνεχιζω για να διαβασω την αναρτηση σου με θεμα προγραμματισμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!Εχω μια απορια!υπαρχει τροπος μια αναρτηση να εμφανιζεται παντα πρωτη στην αρχικη σελιδα, χωρις να παει παρακατω καθε φορα που κανω νεα αναρτηση;ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλησπέρα. Εδω κι αρκετές ημέρες, παρουσιάζεται ένα πρόβλημα με την προεπισκόπηση, γράφω κανονικά και δημοσιεύω τα άρθρα μου, μόνο που πλέον παρουσιάζεται κενή σελίδα στην επιλογή προεπισκόπησης με ένα κείμενο το οποίο λέει αυτό: Failed to load a preview page. Please click preview button again.

  Error 500

  το μόνο σίγουρο είναι ότι έκανα κάποια 'πατάτα' με τις ρυθμίσεις, όμως δεν μπορώ να βρω τι. Παρακαλώ πολύ αν γνωρίζει κάποιος και μπορεί να βοηθήσει... Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα σας μια ερώτηση πως μπορώ να κοινοποιώ από το blog μου στο fb τις αναρτήσεις μου: Με φωτογραφία που θέλω εγώ και κείμενο.
  Ευχαριστώ πολύ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα ήμουν αχάριστος αν δεν έλεγα ένα ευχαριστώ. Άμεση βοήθεια. Να είστε καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;