Μπάρα πλοήγησης - Navigation bar (1ο μέρος: Προετοιμασία)

Πολλές φίλες bloggers με ρώτησαν πώς θα τοποθετήσουν μία μπάρα πλοήγησης ή αλλιώς "μενού" στο blog τους. Τι είναι αυτό; Είναι ακριβώς αυτό εδώ, όπως βλέπετε και πάνω-πάνω στο blog μου.

Το καθένα από τα έξι ορθογώνια που βλέπετε, θα το αναφέρω από εδώ και στο εξής ως "κουμπί".

Στην ουσία πρόκειται για μια λίστα συνδέσμων, με λειτουργική και ελκυστική εμφάνιση.
Στο blogger, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι για να δημιουργήσετε μια τέτοια μπάρα, μέσα στην οποία θα τοποθετήσετε οργανωμένη και τακτοποιημένη τη θεματολογία του blog σας.
Εγώ θα σας δείξω αυτούς τους τρεις τρόπους, ξεκινώντας από τον πιο εύκολο. 

Όμως, σε αυτή την πρώτη ανάρτηση, θα σας μιλήσω για την προετοιμασία που πρέπει να κάνετε, προτού αρχίσετε να εφαρμόζετε έναν από τους τρεις τρόπους που θα ακολουθήσουν. Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο, γιατί αργότερα θα μπλέξετε και θα τα παρατήσετε στη μέση. Πιστέψτε με!

Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, γιατί στην ουσία πρόκειται για μια ολοκληρωτική αναδιοργάνωση του blog σας. Αξίζει όμως τον κόπο.

1) Σκεφτείτε και σχεδιάστε σε ένα χαρτί, τη μορφή που θέλετε να έχει το μενού σας. Έχετε υπόψιν, ότι πρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των κουμπιών, το πολύ σε 6 (τόσα έχει κι η δική μου μπάρα).Ποια θέματα κυριαρχούν στο blog σας; Βελονάκι, decoupage και συνταγές μαγειρικής; Ωραία, τότε αυτά θα είναι τα τρία βασικά σας κουμπιά. Θα χρειαστείτε, φυσικά και μια αρχική σελίδα, όπου θα φαίνονται οι νεότερες αναρτήσεις σας. Σύνολο 4. Θέλετε να προσθέσετε και άλλο ένα, για τις πιο "ξεκάρφωτες" αναρτήσεις, που δεν ανήκουν σε καμία γενική κατηγορία; Προσθέστε κάτι όπως το δικό μου "Και άλλα". Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε και μια σελίδα, όπου θα λέτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και το σκοπό του blog σας. Κάτι σαν το Αbout , που συναντάμε στις περισσότερες ιστοσελίδες. Φτάσαμε στα έξι κουμπιά. Είναι αρκετά σημαντικό, να μην έχετε περισσότερα από 6, γιατί αλλιώς δε θα χωράνε σε μία γραμμή και η όλη ιδέα της μπάρας, θα χάσει το νόημά της.

2) Και τώρα τα δύσκολα. Η οργάνωση των ετικετών.
Οι ετικέτες είναι το Νο1 εργαλείο που θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε τη μπάρα μας. Χωρίς αυτές δεν κάνουμε τίποτα! Γι' αυτό αφιερώστε τους τον απαραίτητο χρόνο.
 Οι περισσότεροι blogger, έχουν άπειρες ετικέτες, και κατά την άποψή μου, εντελώς λανθασμένες.Οι ετικέτες υπάρχουν για να ομαδοποιούμε τις αναρτήσεις μας και να βοηθάμε τους αναγνώστες μας να τις βρουν. Όταν έχουμε 100 ετικέτες, σε ένα τεράστιο κατεβατό, δε βοηθάμε κανέναν. Για παράδειγμα, έφτιαξα 10 σκουφάκια με βελονάκι, άλλο χρώμα το καθένα. Είναι απαράδεκτο να έχω 10 διαφορετικές ετικέτες, μία για το κάθε σκουφάκι (μπλε σκουφάκι, πράσινο σκουφάκι κ.ο.κ). Το καλύτερο θα ήταν να έχω μία ετικέτα για όλα τα πράγματα που έπλεξα με το βελονάκι, και να την έχω ονομάσει "Βελονάκι". Ειδικά, αν θέλω να μετατρέψω τις ετικέτες μου σε μπάρα πλοήγησης, -κρατηθείτε- θα πρέπει να συμπυκνώσω όλες μου τις αναρτήσεις σε 6 το πολύ ετικέτες!

Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη ν' αρχίσω να σβήνω τις δεκάδες ετικέτες που έχω δημιουργήσει ως τώρα. 
Θα ήταν πραγματικά απίστευτα χρονοβόρο και δεν είναι απαραίτητο -ευτυχώς! Αφήστε που μπορεί να μου χρειαστούν στο μέλλον.
Αρκεί να προσθέσω σε όλες μου τις αναρτήσεις μια επιπλέον γενική ετικέτα, που θα αντιστοιχεί σε ένα κουμπί της μπάρας μου. Για παράδειγμα, σε όλα μου τα γλυκά, θα προσθέσω την ετικέτα "γλυκά". Σε όλα μου τα πλεκτά την ετικέτα "πλέξιμο" κ.ο.κ. Προσοχή, να μην ξεχάσω καμία ανάρτηση.

Θα σας δείξω πώς μπορείτε να προσθέσετε μια ετικέτα, σε πολλές αναρτήσεις μαζί, για να σας διευκολύνω σε αυτό το πρώτο στάδιο.

Αυτός είναι ο Πίνακας Ελέγχου μου. Μπαίνω στο blog μου.
Εδώ, επιλέγω το ιστολόγιό μου "Test", που το έχω ακριβώς για δοκιμές και πειράματα.
Πηγαίνω στις αναρτήσεις...
Βλέπετε ότι έχω τρεις αναρτήσεις με συνταγές.Τις επιλέγω όλες μία-μία.
Προσοχή, πρέπει να ψάξω για αναρτήσεις με συνταγές σε όλες τις σελίδες 

της λίστας των αναρτήσεων και να τις επιλέξω όλες.
Με τις αναρτήσεις των συνταγών επιλεγμένες, πατάω το κουμπάκι 

με την ταμπελίτσα και επιλέγω Νέα ετικέτα...
Μου βγάζει ένα παραθυράκι, όπου πληκτρολογώ το όνομα της νέας ετικέτας.
Γράφω "Συνταγές" και πατάω ΟΚ.
Η ετικέτα Συνταγές προστέθηκε σε όλες τις αναρτήσεις που επέλεξα. 
Αυτή τη διαδικασία, θα την επαναλάβετε για όλες τις ετικέτες που θέλετε να προσθέσετε στη μπάρα σας.
Δε θα είναι πολλές, είπαμε! Το πολύ 6, άρα δε θα πάρει πολύ χρόνο! Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και αμέσως μετά δείτε τον πρώτο και πιο εύκολο τρόπο για να προσθέσετε μια μπάρα πλοήγησης στο blog σας.

Σημείωση: Αν θέλετε το μενού σας να έχει και υπομενού, όπως το δικό μου, πρέπει αναγκαστικά να ακολουθήσετε τον τρίτο  και αρκετά δύσκολο τρόπο, ο οποίος απαιτεί τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις HTML.

Τον πρώτο τρόπο (Ετικέτες) θα τον βρείτε εδώ.
Το δεύτερο τρόπο (Σελίδες) θα τον βρείτε εδώ.

Σχόλια

  1. μπραβο βρε Λινα μου αυτο ηθελα!!!πολυ αναλυτικα για εμας τις αρχαριες!!!θα περιμενω και την επομενη αναρτηση για το πως φτιαχνουμε την μπαρα!!φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίνα βλέπω προσπαθείς να μας νοικοκυρέψεις. Άντε να δούμε τι θα καταφέρουμε.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε!!!!!!!!!Το έκανα και περιμένω το επόμενο μάθημα!!!!Και πάλι ευχαριστώ!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν θα το τολμούσα άμεσα (αναγκάστηκα να μπλεχτώ κάποτε με κώδικες και ορκίστηκα να μην το ξανακάνω, το τι είχα τραβήξει δε λέγεται), όμως είναι πολύ χρήσιμο για την πορεία του ιστολογίου μου! Με έβαλες στο τριπάκι να μετρήσω τις ετικέτες μου: 102 αναρτήσεις, 38 ετικέτες. Κάπου είχα διαβάσει ότι η αναλογία πρέπει να είναι τουλάχιστον 1:3 (1 ετικέτα προς 3 αναρτήσεις). Εσύ τι λες; Είμαι για κλάματα;

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όχι και για κλάματα! Όσο για την αναλογία, υπερβολικό μου ακούγεται να λειτουργούμε με βάση αριθμούς, το blogging είναι πρώτα απ' όλα διασκέδαση, οπότε μην αγχώνεσαι!
      Αν έχουμε τις ετικέτες μας στην πλαϊνή στήλη και όχι σε μορφή οριζόντιου μενού, πιστεύω ότι μέχρι και 10-15 ετικέτες είναι καλά, ανάλογα με την ποικιλία των θεμάτων μας.
      Όσο για τον κώδικα, χρειάζεται μόνο στον τρίτο τρόπο. Οι δυο πρώτοι είναι αρκετά απλοί.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ!!!!!
    ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.
    ΒΑΛΕ ΕΙΚΟΝΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ!!!!
    ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, πήγαινε στην ανάρτηση "1 εικόνα 4 σύνδεσμοι" http://horiseirmo.blogspot.gr/2013/03/1-4.html
      Πρόσθεσα εικόνα για τη διεύθυνση της εικόνας!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Αναλυτικές οι οδηγίες σου και ήθελα να το μάθω αυτό,
    ίσως το χρειαστώ.... χίλια ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άν κατάλαβα καλά, είναι άλλο πράγμα οι μπάρα και άλλο οι 'σελίδες' όπως έβαλα από την αρχή εγώ αλλά δεν κατάφερα να τις 'συντηρήσω' γιατί μπερδεύτηκα με τον τρόπο ανάρτησης σ'αυτές. Οι οδηγίες σου είναι πολύ σαφείς ! Ευχαριστούμε Λίνα μου που μας βοηθάς σε τόσα πράγματα!
    Φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μarie-Anne μου, οι σελίδες είναι ο δεύτερος τρόπος που θα δείξω! Κανονικά οι σελίδες, δε μπορούν να έχουν μέσα αναρτήσεις, αλλά μόνο σταθερό περιεχόμενο. Αλλά με ένα απλό κόλπο, μπορείς να τις "ξεγελάσεις" και να λειτουργούν ως μπάρα.
      Περίμενε να δεις όλους τους τρόπους και στο τέλος, διάλεξε όποιον πιστεύεις ότι σου ταιριάζει!
      Καληνύχτα!

      Διαγραφή
  8. μπραβο βρε λινα!!! αυτο ηθελα να το κανω και δεν ειχα ιδεα!!!!αναμενω και τους αλλους τροπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο Λίνα λίγο δύσκολα τα βλέπω σήμερα αλλά θα το προσπαθήσω κάποια στιγμη,καλό βράδυ,ευχαριστούμε που αφιερώνεις χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίνα, ήθελα να σε ρωτήσω για την μπάρα πλοήγησης!!! Αλλά με πρόλαβες!!! κάποια στιγμή με ησυχία...θα το δώ.. Φιλιά και σε ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με την "Αρχική σελίδα" έχω συνολικά 20 κουμπιά, ανάμικτα: 2 κουμπιά "Σελίδες" με περιεχόμενο και 17 με ετικέτες. Φοβάμαι να πειράξω τον κώδικα αλλά μάλλον θα μου χρειαστεί υπομενού του στυλ HOME DECOR - Δαντέλα/Κουβέρτα/Κουρτίνα/Μαξιλαροθήκη/Ροτόντα/Τραπεζομάντηλο/Χαλάκι κλπ. οπότε περιμένω και συμπυκνώνομαι..., σύμφωνα με τις υποδείξεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίναααα βοήθεια. Κατά λάθος διέγραψα μια ανάτηση μου... τι να κάνω για να την επαναφέρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρήγορη απάντηση! Πληκτρολόγησε όσο έχεις ανοιχτό το browser σου, CTRL + H. Θα σου βγάλει το ιστορικό των σελίδων που έχεις επισκεφθεί.
      Βρες την ανάρτηση που έσβησες, θα είναι της μορφής
      Blogger:Neraidodimiourgies-Επεξεργασία ανάρτησης.
      Κάνε κλικ επάνω του και θα σε βγάλει στην επεξεργασία. Εδώ συνεχίζεις κανονικά.
      Αν δεν το κατάλαβες πες μου να κάνω ανάρτηση!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Αχου νομίζω θα με μπλοκάρεις στο τέλος από τις πολλές απορίες μου... λοιπόν εφτιαξα τις ετικέτες και την μπάρα αλλά δεν περνάνε όλες οι αναρτήσεις μου με τις ίδιες ετικέτες εκεί που υποτίθεται έφτιαξα για να είναι στην μπάρα!Μόνο σε μία κατηγορία νομίζω το κατάφερα και μου βγάζει ότι βλέπετε όλες τις αναρτήσεις. Στις υπόλοιπες μόνο μία ανάρτηση μου βγάζει... τι πρέπει να κάνω?? ( μου θυμίζω όταν γέννησα την μικρή μου που ρώταγα την παιδίατρος 13 φορές την μέρα!!! ) sory για την ζαλάδα! φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω τα κατάφερα!!!! Είσαι Θεά!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;