Λάθος εικόνα όταν κάνω share στο Facebook!

Καλές μου φίλες, έχω μπαφιάσει με τις αναρτήσεις για το Google Reader! Καιρός να απαντήσω και στις υπόλοιπες ερωτήσεις σας που έχω καθυστερήσει αρκετά!

Μία από αυτές, είναι η εξής: Δε φαίνεται η σωστή εικόνα,  όταν κάνω Share μια ανάρτηση στο Facebook. Ή δε φαίνεται καθόλου εικόνα.
Τι σημαίνει share στο Facebook? Είναι αυτό που κάνουμε όταν πατάμε το κουμπάκι με το "F", κάτω από μία ανάρτηση και κατευθείαν δημοσιεύουμε την ανάρτησή αυτή στο Χρονολόγιό μας στο Facebook.
Γι' αυτό το κουμπάκι μιλάω, που -ανάλογα το blog-μπορεί να είναι πιο μεγάλο, πιο μπλε, πιο στρογγυλό, αλλά κάνει πάντα την ίδια δουλειά.
Δημοσιεύει την ανάρτηση στο Facebook.

Τονίζω εδώ, ότι "Share" μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε σε μια ανάρτηση, όχι μόνο αυτός που την έγραψε. Αλλά μόνο αυτός που την έγραψε, μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα για να βγαίνει δίπλα της η σωστή εικόνα. Αν εγώ π.χ. θέλω να κάνω share την ανάρτηση της Μαρίας, θα αναγκαστώ να την κάνω με όποια εικόνα μου δίνει, ή έστω χωρίς καμία εικόνα.

Έφαγα που λέτε πολλές ώρες προσπαθώντας να βρω τη λύση στο γρίφο. Το "πρόβλημα" -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- είναι του Facebook και όχι του blogger. Δε θα μπω εδώ, σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως κάνω συνήθως και ίσως σας κουράζω. Θα προχωρήσω σε μια σειρά λύσεων που ανακάλυψα μόνη μου. Δε μπορώ να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουν, αλλά εγώ ως τώρα έχω δει αρκετά καλά αποτελέσματα. Η κάθε μία από αυτές τις λύσεις, είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες. Είτε η μία μόνη της θα δουλέψει, είτε όλες μαζί σε συνδυασμό. Επίσης, σε διαφορετικές αναρτήσεις ίσως χρειάζεται διαφορετική λύση. Δοκιμάστε όσες μπορείτε.

Προτού ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι η ανάρτησή σας περιέχει έστω μία εικόνα! Αυτό εννοείται!

1η απόπειρα: Μην πατάτε το κουμπάκι με το "F" από το blogger. Αντί γι' αυτό, πηγαίνετε στο Facebook και επικολλήστε στην κατάστασή σας, τη διεύθυνση URL της ανάρτησης.
Για μένα, αυτό έχει δουλέψει κάποιες φορές και ενώ όταν πατούσα το "F" μου έβγαζε άσχετες εικόνες, όταν έκανα αυτό, μου έβγαλε τη σωστή. Στην προκειμένη περίπτωση (το δοκιμάζω όσο γράφω) δεν έπιασε. Δείτε την εικόνα. Μου βγάζει 3 εικόνες από την πλαϊνή στήλη. Λάθος.

2η απόπειρα: Υπάρχει λόγος όμως που δεν έπιασε. Και τον ξέρω. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση, η μοναδική εικόνα που έχω αναρτήσει είναι διαστάσεων 128 x 128px (το εικονίδιο του RSS). Το Facebook μας συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε εικόνες τουλάχιστον 200x200px σε διαστάσεις, με ιδανικό 1500x 1500px! Δε σφάξανε αγαπητό Facebook! Με διαστάσεις 1500x1500, ο χώρος μου στο Picasa θα γεμίσει μέσα σε μια βδομάδα! Τουλάχιστον όμως, φροντίστε οι εικόνες που ανεβάζετε να είναι μεγαλύτερες από 200x200px. Κι αφού μέχρι 700x700px το Picasa δεν τις μετράει καθόλου, φτάστε το στα άκρα!

3η απόπειρα: Επιπλέον, παρατήρησα ότι το Facebook, προτιμάει τις τετράγωνες εικόνες. Λογικό, αφού το κουτάκι που μας βγάζει είναι πάντα τετράγωνο. Με αρκετή δυσκολία έχω καταφέρει να εμφανίσω και εικόνα 700x200, αλλά το facebook τα προτιμάει ισόπλευρα, τι να κάνουμε!

4η απόπειρα:  Αν δεν έχει δουλέψει τίποτε από τα παραπάνω, πρέπει να βάλουμε τα μεγάλα μέσα!
Μην τρομάζετε! Αυτό τον τρόπο τον ανακάλυψα μόνη μου, εντελώς τυχαία. Και πιάνει 99%!
Λοιπόν. Όσο γράφετε την καινούργια σας ανάρτηση, θα δείτε ότι στα δεξιά σας υπάρχουν οι Ρυθμίσεις αναρτήσεων. Βλέπετε εκεί που λέει Μόνιμος σύνδεσμος; Τι είναι; Το Blogger σας δίνει τη δυνατότητα να δώσετε εσείς όνομα στη URL της συγκεκριμένης ανάρτησης. Παρατηρήστε το. 
Αν πατήστε "Αυτόματος μόνιμος σύνδεσμος", σας βγάζει μια δική του διεύθυνση URL, που θα εμφανίζεται στη γραμμή διευθύνσεων του browser, όταν κάποιος διαβάζει την ανάρτησή σας. 
Αυτή η διεύθυνση, περιέχει τον τίτλο του blog, την ημερομηνία της ανάρτησης και τον τίτλο της, αν είναι γραμμένος με λατινικούς χαρακτήρες. Αν είναι εξολοκλήρου γραμμένος στα ελληνικά, τότε σας βγάζει απλώς έναν αριθμό.(π.χ. blog-post_7689)

Βλέπετε ότι χρησιμοποιεί μόνο τις αγγλικές λέξεις share και facebook, από τον τίτλο. Τα ελληνικά, τίποτα!





















Αυτό που θα κάνουμε είναι το εξής. 
Θα αλλάξουμε τη διεύθυνση URL της ανάρτησής μας. Ναι, αλλά τι όνομα θα της δώσουμε; Και τι σχέση έχει αυτό με την εικόνα; Θα της δώσουμε ακριβώς το ίδιο όνομα με το όνομα της εικόνας μας! Ναι, όπως το ακούτε! Παράξενα πράγματα, αλλά πιάνουν!Αυτό συμβαίνει επειδή η κοινή ονομασία συσχετίζει άμεσα την ανάρτηση με την εικόνα, και το facebook καταλαβαίνει ότι η εικόνα αυτή πάει πακέτο με την ανάρτηση, γι' αυτό και την επιλέγει τελικά.

Οπότε:

1ον: Δώστε στην εικόνα σας πριν την ανεβάσετε, ένα όνομα με λατινικούς χαρακτήρες. Αν είναι στα ελληνικά δε θα πιάσει. Δεν έχει σημασία να είναι αγγλική η λέξη, μόνο οι χαρακτήρες. Μπορείτε να την πείτε πχ. "skoufaki" Αν θέλετε να έχει παραπάνω από δυο λέξεις, μην αφήσετε κενό. Στη θέση του κενού, βάλτε μια κάτω παύλα (πχ mavro_skoufaki).

2ον: Ανεβάστε κανονικά την εικόνα στην ανάρτηση.


3ον: Σημειώστε το όνομα της εικόνας ακριβώς όπως είναι και γράψτε το μέσα στο κουτάκι "Προσαρμοσμένος μόνιμος σύνδεσμος". Μη γράφετε ολόκληρη τη URL, μόνο τον τίτλο της εικόνας. Τα υπόλοιπα τα βάζει μόνο του.

Η δική μου εικόνα έχει όνομα "fbthumb1". Αυτό γράφω στο κουτάκι. Μετά πατάω "Τέλος". Και, φυσικά, Δημοσίευση!
Για να δούμε τώρα; Θα το βρει; 
Πιστεύω ότι κατά 99% θα το βρει! Ακόμη κι αν δε γίνει αμέσως, περιμένετε λίγο. Και μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε συγχρόνως και τις προηγούμενες λύσεις.
Κάποια θα το κάνει το κόλπο.

  • Αν έχετε πολλές εικόνες στην ανάρτηση, μπορείτε με αυτό τον τρόπο να επιλέξετε ποια από όλες, θέλετε να εμφανιστεί στο Facebook. Γράψτε το όνομα αυτής της εικόνας στη URL.
  • Αν δε βλέπετε την επιλογή "Προσαρμοσμένος μόνιμος σύνδεσμος", αυτό συμβαίνει επειδή έχετε, προφανώς, ανοίξει μια παλαιότερη ανάρτηση και προσπαθείτε να της αλλάξετε URL. Για να μπορέσετε να το κάνετε, πρέπει να πατήσετε "Επαναφορά σε πρόχειρο".

Αν θέλετε όλες σας οι αναρτήσεις να έχουν πάντα την ίδια εικόνα στο Facebook, αυτό είναι άλλη διαδικασία, που θα σας τη δείξω κάποια άλλη φορά!

Καληνύχτα και καλή επιτυχία!

Σχόλια

  1. Έχω μείνει άφωνη με την ανάλυση! Χίλια μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου έλυσες πολλές πολλές απορίες!!! Ευχαριστώ πολύ! :)
    .•*¨`*•✿.ℒℴѵℯ. ✿•*¨`*•.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά η τελευταία απόπειρα με άφησε αναυδη! Ούτε που πήγαινε το μυαλό μου! Ευχαριστώ πολύ, θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έχω δοκιμάσει όλα και δε γίνεται τίποτα....:( κλαψ κλαψ....έχω απογοητευτεί....
    Κωνσταντίνα
    http://uniquecreationsbykm.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και τι γίνεται οταν έχουμε κάνει ηδη την αναρτηση και δεν μπορουμε να αλλάξουμε το url?
    εχω τσεκάρει τα παντα (και το μεγεθος κλπ) ...ολα ειναι οπως τα λες και πάλι τζίφος!! κλαψ!
    happylearningseeds.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά παιδεύτηκα πολύ.... αλλά διάβασα το κομμάτι με το μόνιμο σύνδεσμο και γλύτωσα..... κατευθείαν αυτή τη επιλογή σαν λύση..... ευχαριστούμε πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά παιδεύτηκα πολύ.... αλλά διάβασα το κομμάτι με το μόνιμο σύνδεσμο και γλύτωσα..... κατευθείαν αυτή τη επιλογή σαν λύση..... ευχαριστούμε πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σε ευχαριστω παρα πολυ. πραγματικα με εσωσες.
    να εισαι καλα και να συνεχισεις αυτο το δυσκολο εργο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;